Slíbený dokument o Máchovi




Čirou náhodou jsem objevil jeden dokument o Máchovi a jak už jsem nedávno tady psal, lidé kteří se zapíší do národní kulturní paměti, nenaleznou klid ani po smrti a vždy něco vyplyne z jejich života ven.

Takže zápis ze dne 29.09.1836


Bojovou pohotovost vyhlásili v litoměřických kasárnách, kde si spletli očekávaného arcivévodu s K.H.Máchou, procházejícím se městem ve fantastickém oděvu a jezdeckých botách se zlatými ostruhami. Geniální básník vždy překypoval oblečením, mystifikacemi a nešetrnými způsoby. Neměl intimních přátel a tehdejší vlastenci se podivovali, že je mezi nimi trpěn. Procestoval Evropu a toulal se s cikány a uhlíři. Nadšený divadelník, piják, zpěvák, holkař. Vinárník, u kterého v Litoměřicích bydlel, tvrdil, že nemá v hlavě vše v pořádku.


Tak to je konec toho krátkého dokumentu při jehož četbě mne napadlo, že taky znám některé lidi kteří za každou cenu chtějí vybočit z normálu a neuvědomují si, že jsou pro okolí většinou směšní. Nikterak nechci tvrdit, že by se člověk neměl oblékat originálně, to je i v pořádku, ale měl by spíše podobně jako Mácha taky i v jiných přednostech z davu vybočovat. A to už je těžší než se provokativně oblékat. Není to tak?


Tak ještě malou fotečku na závěr.






Tenhle pán nemá s oblékáním problém, originální je každopádně.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Sekty - tragická závislost

Proč vlastně prodávám...