Příspěvky

Zobrazují se příspěvky z června 12, 2014

Taky vyhazujete jídlo?

Obrázek
Taky vyhazujete jídlo, které nakoupíte ve větším množství, než stačíte spotřebovat, zkazí se a tak ho zkrátka vyhodíte? Je to tady vlastně dodatek k předchozímu článku jak se plýtvá s plodinami, zatímco třetina lidstva hladoví. Sám to vidím když jsem v Praze a v Německu to není o nic lepší... plné vozíky, zatímco nám s Maruškou se nákup vejde jen do rukou a to hlady netrpíme. Další smutná věc je ta, že jídlo vyhazují i obchody, zejména zeleninu a pečivo. Nemohou ji prodávat druhého dne (i když ve Wanne-Eikel je obchod s pečivem, který je druhý den prodává za polovinu). Největší problém je i ten, že záruční doba spotřeby potravin je příliš krátká a třeba těstoviny bez vajec se natolik nekazí, že by měly jít už do dvou let do stoupy. A to se týká i jiných potravin. Německo to chce, jak jsem to četl v novinách, řešit. V Německu se rok co rok vyhodí jednáct milionů tun potravin v ceně 25 miliard eur do odpadu, což na jednoho Němce činí 235 eur. A v Čechách, mám zato, se vyhazuje potravin j

Vegetariáni kontra masožrouti

Obrázek
Před pár dny byl tady v televizi hodinový dokument, kde se sešli přívrženci obou stran, pět na pět a vyměnili si pod lékařským dozorem na měsíc stravovací zvyklosti. Jedlci masa celý měsíc jedli ovoce a zeleninu, zatímco vegetariáni maso. Ten pokus měl dokázat jak je to s názory, že maso je nezbytné pro zdraví a naopak ti, kteří maso nejí, nemají takovou fyzickou výdrž. Ke konci měsíce, po lékařském vyšetření byl závěr pro některé lidi překvapivý. Těm vegetariánům, kteří jedli maso, se podstatně zhoršil zdravotní stav, zatímco jedlíkům masa, kteří se stravovali jen zeleninou a ovocem se velmi zlepšil a i jejich fyzická výdrž se dokonce ztrojnásobila. Navic lidé kteří se živí bezmasou stravou přijemně voní a cítí se psychicky vyvážení. Další plus pro vegetariány je to, že klimatu svojí stravou neškodí a naopak produkce masa ho ohrožuje. Produkce jednoho kila zeleniny nebo brambor vypustí do prostředí 200g CO2, zatímco produkce vepřového 4 kg a hovězího dokonce 15kg CO2. Podobně je to i