Příspěvky

Zobrazují se příspěvky z října 16, 2015

Zavařenina z mišpulí

Obrázek
Už hodně dlouho jsem tu něco nenapsal do rubriky Kuchaře pro ženy, i když vám často ukáži co jsem vařil, nebo co vařily moje kamarádky... takže to dnes napravím. Sami víte, že bylo období zavařenin a tak jsem si řekl, že taky něco zkusím. Hodně často chodím v zahradách a parcích kolem mišpulí a vím, že se z toho dříve dělala marmeláda a dokonce ve středověku (když byl chlad) něco na způsob mouky. Kdo mne zná, dobře ví, že často zkouším při vaření nové kombinace a postupu a tak mne to samozřejmě i lákalo. Například i v pražské ZOO jako okrasné keře rostou, ale ty ještě nebyla zralé. Ve Vojanových sadech byly už zralé a přešlé mrazem, což je důležité, aby byly nasládlé. Tak jsem si odtud jich pár domů vzal, což je dovolené, protože patří městu a město k jejich sklizni i vyzývá. Nejdřív je provařit a propasírovat. Bohužel jsem měl moc jemné síto. A potom s cukrem a citronovou šťávou za stálého míchání vařit dokud neztuhne. Tužidlo nepoužívám. A tohle je výsledek, několik skleniček. Chutná