Jak se bránit manipulaci


V úvodu je nutno konstatovat, že někoho manipulovat a nechat se manipulovat je lidské, je to v nás už od dětství. Už rodiče mají snahu (i když většinou v dobrém úmyslu) manipulovat své děti k svému obrazu... a děti, protože své rodiče milují, ta pupeční šňůra je jim vrozená, se manipulovat do značné míry i nechají. Taky se může nechat zmanipulovat jedním člověkem i celý národ, jak známe u Hitlera... byl jim otcem a Německo matkou, kterou je nutno milovat.

Kdo jsou vůbec ti lidé, kteří se nechají druhými lidmi manipulovat? A hlavně kdo jsou ti, kteří druhými manipulují? Jsou to sociopati, nebo normální, duševně zdraví lidé? Rizikovým prostředím a pravým rájem pro takové lidi jsou sekty a různé jiné fanatické spolky, i když odmítají se za takové vydávat. (Moje žena nikdy nechtěla přiznat, že ta Lasana s Diasanou není sekta). Člověk tam sice ztrácí vlastní identitu (duši) i zodpovědnost, ale je tam hýčkán a opatrován jako v jeslích. A navíc ta sekta za něj všechno udělá a snímá z něho i všechny hříchy. No není to tam krásné jak v ráji a necítí se tam člověk jak v bavlnce? Vše je tam konáno ve jménu absolutního dobra (dobrotivého Boha, který nás miluje) a ten vůdce (v tomto případě svatá matka) má na něj přímé spojení až do Nebe. Zpravidla je ten vůdce psychopat i zdravý hamižný člověk v jedné osobě.

Lidé se v té sektě k té Diesaně skutečně chovají (i cítí) jako k pravé matce (proto si i matka, protože je všemi mastmi mazaná, nechává tak říkat). Postupně u nich vybudovala na sebe závislost (jako každá matka u svého dítěte) a pokud by se dotyčný člověk měl od ní vzdálit, nebo dokonce, nedej bože, ho od sebe odpudila a přestala milovat, cítí se jako ztracené dítě v cizím městě.

A ta prevence, proti té manupulaci? Není skoro žádná. Účinné jsou běžné sociální vazby jako kulturní, sportovní a jiná zábavní činnost. A pochopitelně i širší vzdělání a názorový přehled. Někdy pomůže i docela obyčejná hospoda, kde člověk najde kamarády a necítí se tak sám. Právě hlavně ti osamocení a vnitřně nespokojení lidé jsou nejčastějšími obětmi. Touží po lásce a na to šidítko, které jim ta sekta tak ráda nabídne, pak snadno naletí.

Mnoho skutečné obrany proti sektám neexistuje, hlavně ne, když ten člověk tomu tak natolik propadl, že odmítá každou pomoc. Pak jediná jeho záchrana je tehdy, když ho ta sekta sama odvrhne, odkopne. I takové případy znám a na nás je pak jim najít nějakou pomoc.

.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Sekty - tragická závislost

Proč vlastně prodávám...