Jeffersův dům - Konečné znění 30


Syn jakoby nebyl z jeho těsta a možná ani není, protože se v něm ani v nejmenším, na rozdíl od dcery, nepoznává. Po jeho původu ale přesto nemá v úmyslu pátrat, protože kdyby neměl být jeho otcem, rmoutilo by ho to ještě víc. Malou rozložitou postavou a chůzí působí jako sedlák, říká si, když ho pozoruje z dálky, protože tak si i vždycky představoval venkovské balíky. Ani povahou nemůže mít nejmenší kapku jeho krve. Všechno je v něm tak diametrální, tak neústupné. Má v sobě cosi zarputilého, a právě to, i když to není jeho vina, se mu hnusí u jeho matky. Proto ho taky nemohl a ani nemůže milovat tak, i když ví, že ho tím zraňuje, ale je to nad jeho síly, jako miluje jeho sestru.

Dcera, vysoká štíhlá blondýnka, s rovným držením těla, se zase matce se ani v nejmenším nepodobá. Někdy si říká, když ji rozjasněnou a pokaždé ve spěchu zahlédne na ulici, že musela vypadnout z kukaččího hnízda. Na její lehkou chůzi, jako když tančí, se nemůže vynadívat. Ale jemu se přeci jen podobá, sama mu jednou vyjmenovala všechny atributy, například zdviženým nosem takzvaným pršákem, který, to musel potvrdit, jí slušel, postavou, velikostí bot, ona 41, on 45, chůzí, ale hlavně modrýma očima a přímým pohledem. Byla tak krásná, že kdyby nebyla jeho dcerou a někde ji potkal, tak by se do ní, alespoň na dálku zamiloval.


I jeho žena byla v mládí krásná, a i tu tehdy miloval, ale právě ty přednosti jejich dcery tenkrát, právě ty, postrádala. V mládí, snad proto, že byla vysoká, i když ne jak on, nebo se styděla za prsa, chodila přihrbená, takže ji musel na každém kroku připomínat ať se narovná. Ovšem nejvíc mu vadilo, třeba na autobusové zastávce, nebo na refýži, viděl ji pokaždé zdálky, jak postávala. S rozkročenýma nohama! Na to se prostě nemohl dívat a za to ji bez rozpaků a neomaleně, nemohl jinak, občas káral. "Každá žena, pokud se cítí jako žena," pokaždé zdůrazňoval slovo žena, "vždycky si nohy pohlídá." Tenkrát ho sice hned poslechla, dnes se už nenamáhá, ale druhý na den ji mohl rozkročenou vidět znova.

.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Sekty - tragická závislost

Proč vlastně prodávám...