Den ve znamení kříže, úplňku a rozjímání


Snad jste poznali že jde o včerejší den, Velký pátek a začněme u toho kříže. Kříž byl ve starém Římě jako šibenice určen jen otrokům a vzbouřencům, nástroj potupného trestu, ale pro křesťany znamená vykoupení lidstva Ježíšem.... a proto v tento den se můžeme nad sebou zamyslet a rozjímáme nejen o sobě, ale i o lidstvu vůbec. Zejména o stále větším násilí po světě, nelásce a kam to všechno spěje.

M. je taková malá pohanka (a proto i pohanku miluje), ale nejenže do kostela se mnou ráda zajde (to ticho tam miluje), ale jako mnozí bezvěrci se taky včera pustila do mazance a beránka... symbolu nevinnosti, mírnosti a poslušnosti. Svou krví beránek pečetí novou smlouvu mezi Bohem a lidmi. Jako ovce byl i Ježíš veden na porážku. Ukřižován byl v devět hodin ráno a naposledy vydechl kolem třetí hodiny odpoledne. I proto je na Velký pátek ten půst, abychom si aspoň v tento den tu radost, pochutnat si masu, odřekli.



.



V noci nám pak zasvítil úplněk do okna. Nejenž byl velký a přímo zářil, ale kolem něj se rozprostřela duha jako svatozář. Bylo úžasné to pozorovat. Někdo si může vysvětlit že ten úkaz byl způsoben vlhkým mrazivým počasím, ale zrovna tak to mohlo být znamení od Boha. Chtěl jsem to vyfotografovat, ale bohužel i po mnoha pokusech se mi to nezdařilo.... jen náznak toho spektra.



.


.


.


.


.


.




Přeji vám hezkou Bílou sobotu.

.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Sekty - tragická závislost

Proč vlastně prodávám...